När rocken kom till Sveg

Ett transmedia-projekt (2011-2013) om När rocken kom till Sveg, producerat och publicerat parallellt i form av en 58minuter lång musikdokumentär (youtube), en coffee table bok (adlibris), ett soundtrack med 13 nyskrivna originallåtar (spotify), en permanent utställning i Sveg  samt en live-show 2014 (youtube) under samma namn, som under sin turné genom Sverige hann med 90 utsålda föreställningar på 90 orter – allt i Riksteaterns regi.

Rocka vidare med oss på facebook!

Priser och utmärkelser:

Guldgalan Nominerad 2013Happy Minds Studios nominerades till årets marknadsförare 2013 under Guldgalan för projektet När rocken kom till Sveg. Tack till alla er som bistod oss med material, ideella timmar och positiv feedback längs vägen!

Happy Minds Studios tilldelades Härjedalens Kommuns Kulturpris 2013 för projektet När rocken kom till Sveg.


Drivkraft och upphovsman bakom idén är Torgny ”Kingen” Karlsson. Kingen är en för många svenskar bekant rockpianist från Sveg, som förutom sitt sedan 30 år oavbrutna turnerande, är känd för TV-publiken från ”Dobedoo”, ”Så ska det låta” och ”Allsång på Skansen” m.fl.

Kingen inspirerades av den Amerikanska gitarristen ”Ry Cooders”, som förevigade historien om de Cubanska farbröderna i ”Buena Vista Social Club” på både skiva och film, innan minnena om dem försvann för alltid. Han kom till oss med idén och efter några samtal vid köksbordet satte vi gasen i botten, och vilken åktur det blev!

Kort om projektet

Före 1956 var den lilla orten Sveg i Härjedalen en slumrande köping där man dansade till schlager och gammaldans i byhus och på logar. På grund av den importintresserade lokale bokhandlaren Söderqvist, fick Sveg helt oväntat ett av Sveriges första exemplar av Elvis tidiga ”Heartbreak Hotel”. Detta exemplar inköptes av Yngve Persson; en nyfiken 12-årig pojke som fått en slant av sin mor för att åka in till centralorten på sin ledighet och köpa något till sig själv. Ett antal nyfikna ungdomar samlades hemma hos Yngve för att ta del av det nya från Amerika och i samma ögonblick som vevgrammofonens nål nådde spåret och Elvis ”When since my baby left me, i found a new place to dwell” skränade ut över rummet, förändrades Sveg, Sverige och världen för alltid.

Den Amerikanska ungdomsrevolten hoppade över Atlanten via musiken och vände upp och ner på allt som det nationalromantiska Sverige tagit för givet och in kom musik, bilar, dans sex och framför allt…frihet. I Sveg tändes i det ögonblicket en gnista som snart flammade upp till en eldstorm bestående av musiker, låtskrivare, sångerskor, skolorkestrar och fullskaliga rockband, som spreds över Sverige ända tillbaka till Amerika under de följande sex decennierna.

Filmen

Producent: Stefan Hallgren
Regi, foto & redigering: Sol Vikström
Premiär: 8 januari 2013, 20.00 SVT 1
Distribution: SVT (1 miljon tittare), DVD

Historien berättas i form av personporträtt och intervjuer med bl.a. Roland Cedermark, Ewert Ljusberg, Åke Hallgren (som sedermera skrev dansbandsklassikern ”Gråt inga tårar”) samt ett antal yngre namn. Vi får ta del av anekdoter och minnen längs en tidsaxel från 1956 fram till 2012. Kvinnornas plats i denna berättelse speglas genom Gerd Stårberg, sångerska i det hetaste lokala bandet på 60-talet, samt 17- åriga Gry ”Sol” Karlsson från Sveg, som precis har klivit på en begynnande musikkarriär. Filmen besöker konserter, platser för viktiga händelser i historien och tar även del av generösa mängder arkivmaterial, både rörligt och i stillbild. Filmen avrundas med porträtt av några av dagens unga musiker från orten, som bland annat just nu 2012 turnerar i USA, med Amerikanska legender och låtskrivare. Allt insvept i finstämd glesbygdsfilosofi.

DVDn innehåller  22 minuter extramaterial: kommentatorspår, film från studiosessionerna, bildspel, extraintervjuer, extralåtar m.m.

Boken (& soundtracket)

Redaktör: Sol Vikström
Författare: Kingen Karlsson
Projektledare: Stefan Hallgren
Förlag: Jengel Förlag AB
Utgiven: Oktober 2012

Boken kompletterar dokumentären med ett antal fördjupande personporträtt, memorabilia i form av gamla affischer, brev, tidningsriv mm samt charmigt återberättade anekdoter från Sveg med omnejd.

Fasthäftad i boken återfinns dessutom filmens soundtrack med originalmusik komponerad av musiker och låtskrivare från Sveg som har varit aktiva från 50- till 2000-talet.

Live-showen

En hyllning till rock’n’roll-historien. En musikalisk resa fylld av spelglädje framförd av Kingen med band vår och höst 2014.

Utställningen

Under projektet insamlades en stor mängd fysiska objekt som arrangerades i en utställning, först i Sveg Folkets Hus i Henning Mankells fd utställningslokal. Utställningen turnerade sedan via Jamtli Museum och tillbaka till en helt egen permanent lokal i Svegs centrum.